BAŞKAN DEMİRKOL’DAN ŞANLIURFA’NIN DEĞERLERİNE VEFA ÖRNEĞİ

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol’un teklifiyle, Belediye Meclisinin Ağustos Ayı 3’üncü Birleşiminde Şanlıurfa’nın tanıtımına katkılar sağlayan “merhum Eyüp Uyanıkoğlu ve Mehmet Hulusi Öcal’ın isimlerinin Haliliye İlçesinde yaşatılması” gündem maddesi, oy birliğiyle kabul edildi.

Haliliye Belediye Meclisinin 2018 Ağustos Ayı Meclis Toplantılarının 3’üncü birleşimi, Belediye Başkanı Fevzi Demirkol’un başkanlığında gerçekleştirildi. Açılış ve yoklamanın yapılmasıyla gündem maddelerine geçildi. Başkanlık teklifleri gündeminde yer alan, “Eyüp Uyanıkoğlu ve Mehmet Hulusi Öcal isimlerinin Haliliye İlçesinde uygun bulunacak parklara verilmesi konusunun 5393 sayılı Belediye Yasasının 18/n ve 81. maddeleri gereğinde Belediye Meclisince görüşülmesi” teklifi okundu.

Teklifle ilgili konuşan Başkan Fevzi Demirkol, Şanlıurfa’nın değerlerine karşı vefa duygusuyla hareket ettiklerinin altını çizdi. Başkan Demirkol, şunları söyledi:

“Merhum Eyüp Uyanıkoğlu, Şanlıurfa, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha önce Halk Müziğinin yaygın olduğu dönemlerde Türk Sanat Musikisi alanında önemli çalışmalar yapmış. Şanlıurfa’nın tanıtımına önemli katkılarda bulunmuş. TRT’de radyo sanatçısıydı ve Şanlıurfa’mızın yetiştirmiş olduğu ender sanatçılardan birisidir. Merhuma Allah’tan rahmet diliyorum. Merhum Mehmet Hulusi Öcal, Şanlıurfa’mızın yetiştirmiş olduğu düşünce adamı, fikir adamı, şair ve yazar. Şanlıurfa’yı en iyi şekilde temsil etmiş biridir. Yakın zamanda rahmeti, rahmana kavuşmuştur. Çeşitli şiir kitapları vardır. O şiir kitapları, inşallah gelecek nesillere aktarılacaktır.”

Başkan Demirkol’un konuşmasının ardından oylamaya sunulan gündem maddesi, oy birliğiyle kabul edildi.

UYANIKOĞLU İLE ÖCAL KİMDİR?

Eyüp Uyanıkoğlu; 1938 yılında Urfa'da doğdu. İlk ve orta tahsilini Urfa Sanat Okulunda yaptıktan sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a gelerek yerleşip, Sultanahmet Sanat Enstitüsü'nü bitirmiştir. 1959 yılında bir gazetenin açtığı ses yarışmasına katılarak birinci olmuş ve ses kralı seçilmiştir. 1960 yılında İstanbul Radyosu'na amatör olarak giren Uyanıkoğlu, bir taraftan da Türk Musikisi Konservatuarına devam ederek bilgisini arttırmıştır. Sanatçı, İstanbul Radyosu'nda açılan sınavı kazanarak solistliğe başlamıştır. TRT Devlet Sanatçısı olan Uyanıkoğlu’nun 66 eseri bulunmakla beraber 7500 eseri biliyor. Uyanıkoğlu 2004 yılında 66 yaşında vefat etti.

Mehmet Hulusi Öcal; 1938 yılında Şanlıurfa’da doğdu. Emekliliğinden sonra Şanlıurfa İli Kültür ve Araştırma Vakfı Kütüphanesi’nde Müdür olarak çalıştı. Şanlıurfa ile ilgi yazdığı çalışmalarını birçok gazete ve dergide yayınladı. Köşe yazarlığı da yapan şairin, şiirleri mahalli, ulusal gazete ve dergilerde yayınlandı. Şiirlerinde genelde yöresel, tarihi, milli ve tasavvufî konulara yer verdi. Öcal, 2016 yılında 78 yaşında vefat etti.

Eklenme Tarihi: 09.08.2018 08:12

×