HALİLİYE BELEDİYESİ TEMİZLİKTE ATAĞA KALKTI

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın girişimleri ile Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan geri dönüşüm projesi kapsamında ilçeye 10 milyon Türk Lirası hibe desteği verildi. Proje ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Canpolat, “Haliliye ilçemiz, temizlik bilinci ile vatandaşlarımıza sağlayacağımız imkanlar dahlinde tertemiz Haliliye sloganı ile gerek bölgede, gerek ilçeler arasında her zaman olduğu gibi liderliğini sürdürmeye devam edecektir” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile geri dönüşüm ve sıfır atığın hedeflendiği proje, Haliliye’de hayat bulacak. Temizlik ve geri dönüşümü teşvik amaçlı hazırlanan proje, Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Proje ile ilgili basın mensupları ile buluşan Başkan Mehmet Canpolat, projenin detaylarından bahsetti.
 
“Çıkan yasa gereği 2021 yılında sıfır atık yönetmeliği devreye girecek” diyen Başkan Mehmet Canpolat, “Bu doğrultuda bizler belediyeler olarak temizlikle ilgili daha doğrusu çöplerle ilgili olarak ayrıştırma tesislerimizi bunlarla ilgili ekipmanlarımızı sahaya, sokaklara, caddelere, kamu kurum ve kuruluşlarına ve evlere dağıtmak için bir hazırlık içerindeyiz” ifadelerini kullandı. Projenin detaylarına ilişkin sinevizyon aracılığı ile bilgilendirmelerde bulunan Başkan Canpolat, şunları kaydetti:
“Biz göreve geldikten sonra ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçtik. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere bir de Birleşmiş Milletler Kalınma Programı (UNDP) ile irtibat sağladık. UNDP ile yaptığımız görüşmelerde Kilis ve Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi pilot ilçe olarak seçildi. Başta UNDP yetkililerine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine teşekkür ediyoruz. Bu doğrultuda yaklaşık 10 milyon TL’lik bir ayni yatırımı araç ekipman mahiyetindekini Haliliye ilçesine kazandırmış bulunmaktayız. Bunun müjdesini vermek istedik. Bu manada UNDP ile aramızda yaptığımız protokol çerçevesinde inşallah Nisan, Mayıs gibi uygulama ve fiili iş ve işlemler başlayacak. Bizde şuan bunların yer tahsisleri olsun, noktaların belirlenmesi olsun, sayıların belirlenmesi olsun bu tip hususları geçtik. Bunları kendileri ile birlikte organize ettik. Şuanda UNDP kendisi ihale sürecine çıkıyor. İnşallah Nisan, Mayıs gibi de uygulamaya başlayacaktır.” 

“10 MİLYON TL’LİK PROJE”

Projenin 10 Milyon Türk Liralık bir proje olduğunun altını çizen Başkan Mehmet Canpolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“10 Milyon TL’lik temizlik ile ilgili katı atık ayrıştırma tesisi başta olmak üzere, ambalaj atıklarının toplanması, bunların tekrardan ekonomiye kazandırılması ve evsel atıkların ayrılması noktasında biz tüm paydaşlarımızla birlikte hareket ederek ilgili kamu, kurum, kuruluş, cadde ve sokaklara gerek kumbaraları gerek ambalaj atıkları ile ilgili kafesleri, çöp kovalarının koridorlara yerleştirilmesi, sokaklara yerleştirilmesi gibi iş ve işlemlerimiz tamamlamış olacağız. Şanlıurfa merkezdeki 32 mahallemizde bu uygulamayı yapacağız. Tüm mahallemizdeki ana caddelerin ve ana arterlerimiz dahil olmak üzere bunların noktalarını belirledik. Yaklaşık 20 bine yakın araç ve edevat ile birlikte bunlar kumbaralar, kovalar, konteynerler, ayrıştırıcı materyaller bunların ilçemizin merkezine yayılmış olacak. Bizler Çevre Bakanlığı ile iş birliği halinde çalışmaya devam ediyoruz. Haliliye ilçemiz, temizlik bilinci ile vatandaşlarımıza sağlayacağımız imkanlar dahlinde tertemiz Haliliye sloganı ile gerek bölgede, gerek ilçeler arasında her zaman olduğu gibi liderliğini sürdürmeye devam edecektir. Daha önce de söylediğimiz gibi ilklerin ve yenilerin belediyesi, Haliliye Belediyesi bölgede ve yeni Şanlıurfa’da bir ilk olarak bu adımı atmış oluyoruz.”
Başkan Canpolat, basın toplatışının sonunda gazetecilerin de sorularını yanıtladı.

PROJENİN DETAYLARI
BELEDİYENİN KASASINDAN PARA ÇIKMAYACAK

Şanlıurfa’da da ilk olma özelliği taşıyan projenin Haliliye ilçesinde uygulanması için Başkan Mehmet Canpolat’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşmeleri sonuç verdi.  10 Milyon Lira bütçeli projenin ihalesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak ve Haliliye Belediyesi ise uygulama ayağında yer alıp, bütçesinden herhangi bir maddi kaynak aktarımında bulunmayacak.

GÜNLÜK 40 TON ATIK TOPLANACAK

Projenin hayata girmesi ile birlikte, göreve geldiği günden bugüne ilçenin refah seviyesini yükselterek, çehresini değiştiren Başkan Canpolat, hibe konusunda da belediye bütçesine katkı da bulunmuş olacak. Proje ile ilçenin, daha temiz ve geri dönüşüme duyarlı olması hedeflenirken, bu kapsamda hibe edilecek araç ve ekipmanlarla günlük 40 ton çöp toplanıp, geri dönüşe kazandırılacak.

ARAÇ VE EKİPMALAR

Proje çerçevesinde 465 adet büyük boy tekli konteynerler park ve caddelere, 1.400 adet küçük boy ikili konteynerler parklar, okullar, camiler ve kamu binalarının önlerine, 100 adet tekli cam kumbaralar ise yine cadde ve parklara yerleştirilecek. Dış mekan ekipmanları olarak sınıflandırılan özel tasarım (kafes şeklinde) 91 adet kafes kumbara da, ortaokul, lise, kampüs alanı, oyun alanı olan parklara konumlandırılacak.
İç mekan biriktirme ekipmanlar arasında yer alacak 261 adet üçlü konteyner kamu kurum ve kuruluşlarda kullanım hizmeti verecek. Yine 15.500 adet tekli konteyner, hane ve restoranlarda kullanılacak.
Geri dönüşümü teşvik amaçlı 10 adet otomat ise ilçe genelinde işlek cadde ve parklarına yerleştirilecek. 

ATÖLYELER KURULACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Haliliye Belediyesinin yakın işbirliği içerinde yürütülecek proje kapsamında 10 adet Mobil Atık Getirme Merkezi kurulacak. Aynı kapsamda konteyner bakım ve onarım atölyesi, ev tekstili yenileme atölyesi, giyim eşyası yenileme atölyesi, oyuncak yenileme atölyesi de kurulacak. Proje kapsamında atıkların toplanması için ise 7 adet araç hibe edilecek. Bu araçlar Elektrikli Ambalaj Taksi, Acil Atık Alma (Nakliye) Aracı ve Sıkıştırmalı Araç olarak isimlendiriliyor.
Öte yandan projenin Haliliye’de tam olarak uygulanması ile birlikte ilçede geri dönüşüm ve temizlik ile ilgili önemli oranda iyileşmenin beklediği bildirildi.  

Eklenme Tarihi: 28.11.2019 14:19

×